Her şeyde olduğu gibi Almanca dil öğreniminde de adım adım ilerlemek gerekir. Her şeyi aynı anda öğrenemediğimiz gibi yavaş ve öğrenerek devam etmek önemlidir. Eğer bir anda öğrenmeye çalışırsak bu durum Almancadan korkmamıza ve zorlanmamıza sebep olabilir. Dil öğrenmek zorlu bir süreçtir. Seviye olarak ilerlerken en önemli ve sizleri en zorlayacak seviye başlangıç seviyesidir.
Almancada başlangıç seviyesi A1’dir. A1 seviyesinde konuların en temel halleri ele alınır. Konu olarak basit olsa da hiç bilmediğimiz bir dil olduğu için başlangıçta zor gelebilmektedir. Almanca için A1 seviyesinde sağlam bir temel oluşturmak çok önemlidir. A1 temelinizin iyi olması daha sonraki seviyelerde olan konuları daha iyi anlamanıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Dilbilgisine önem verildiği kadar kelime de çokça çalışılmalı ve bol bol okuma yapılmalıdır.
Başlıca Almanca A1 seviyesi konularına bakalım.
1. Alfabe
Almanca alfabesindeki harflerin tek tek okunuşlarını öğrenmek ilk konudur. Almanca harflerin yazılışları ve okunuşları aynı olmadığı için bol bol sesli tekrar ve dinleme gerektirir. Bu bölüm eğer A1 sınavına girecekseniz, adınızı soyadınızı kodlama yapabilmenizi sağlayacaktır.
2. Kişi zamirleri (ben, sen, o …), sahiplikler (benim, senin, onun…),
Cümle kurmanın ve anlamanın en önemli yapı taşlarından birisi kişi zamirleridir. Kişi zamirlerininanlamlarını ve mantığını kavrayabilmeniz önemlidir. Aynı zamanda sahipliklere hakim olmanız cümle kurumu becerisi açısından büyük önem taşır.
3. Fiil çekimleri
Fiil çekimi olmadan herhangi bir cümleyi kurmamız mümkün değildir. Öznelere göre fiil çekimi yapıldığı için kişi zamirleriyle aynı oranda önem taşımaktadır. Almancada fiil çekimleri düzenli ve düzensiz fiil çekimleri olmak üzere ikiye ayrılır. Çoğu fiil çekimini ezberlemeniz gerektiği gibi kendi içerisinde de belli bir mantığı vardır. Ancak yine bol bol okuma yapmak fiil çekimleri açısında gelişilmesine katkı sağlar.
4. Kendini tanıtma ve yakınlarını tanıtabilme
Almanca sınavına girmek isteyenler için zaten konuşma sınavı bölümünde kendini tanıtabilme zorunludur. A1 öğrenirken öncelikle kendimizi tanıtmaya başlayarak daha sonra çevremizdeki kişileri tanıtabilmeliyiz. Bu beceriyi sağlarken fiil çekimleri ve kişi zamirleri bilgisinden yararlanmamız gerekmektedir.
5. Sayılar ve saatler
Yine Almancada sayılar ve saatler tıpkı tüm dillerdeki gibi büyük önem taşımaktadır. Sayılar fiyat, saat, numara gibi konuların temel taşıdır. Bu konularda hayatımızın her alanında bulunmaktadır.
Almancada saatler Türkçeden farklı olsa da özellikle sınava girmek isteyen öğrencilerin karşısına çok çıkacaktır. Analog ve dijital saatlerin her ikisi de aynı önemi taşımaktadır. Sayılar ve saatler Türkçe mantığa göre ters olduğu için mutlaka öğrenip bol bol pratik yapmalıyız.
6. Cümle kurumu
Almancada düz cümle, devrik cümle, soru cümlesi gibi cümleleri kurabilmeliyiz. Sıralama mantığını öğrenmeliyiz. Hem konuşma hem yazı dili için cümle sıralaması önemlidir. Özellikle sınava girecek öğrencilerin sınavlarında, konuşma ve yazma bölümleri olduğu için cümle kurma kurallarına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Ayrıca A1 seviyesinde Almanca öğrenirken;
• Günlük rutinler
• Günler, aylar, mevsimler
• Hava durumu
• Hastane
• Yol tarifi
• Boş zaman aktiviteleri
• Davetler ve kutlamalar gibi konularla ilgili kelimeleri öğrenmek gerekmektedir.
Bir dil öğrenmek bazen başlangıçta biraz sancılı bir süreç olabilse de, öğrenmeye başladıkça sizleri keyifli bir yolculuk beklemektedir. Bu süreci güzel bir şekilde geçirebilmek için merak önemli bir faktördür. Dil öğrenirken atacağınız adımları dikkatli atarsanız ve öğrenmeniz gereken konuları sırasıyla çalışırsanız işleriniz mutlaka kolaylaşacaktır. Biz de bu yazımızda sizlere Almanca A1 konularını, bu konuların önemini ve sırasını aktardık. Keyifli çalışmalar!
Commentaires